formula-za-jivot

Формула за живот

Живот = Действие = Любов

От древни времена търсенето на смисъла на живота, рецептите за щастие, серумът за вечна младост и дълголетие, дори безсмъртие, се подреждат в графата „въпросите, които никой век не разреши“, същевременно и в най-търсените теми в Google.

Дали някой светъл ден приказен принц на бял кон ще препусне през девет планини в десета, за да влезе в зорко пазения от страшна магия замък, да разбие девет сандъка и в десетия да открие свитък със заклинания и пророчества, които да променят нашето ДНК и да ни направят вечно млади, одухотворени, пълноценни и спокойни? С риск да ви разочаровам ще се проявя като най-големия скептик и ще ви кажа : „Едва ли“ или малко по-оптимистичното: „А дано, ама надали“.

Ще се опитам обаче човешки да споделя с вас моята рецепта за създаване на живот. Предупреждавам ви, че като всяко нещо, което е толкова простичко и очевидно, какъвто е и животът междувпрочем, е също толкова трудно за обяснение. Ще пробвам така: станете сутринта, благодарете за всичко хубаво в живота си, направете си обичайните процедури за грижата към тоалета, добавете едно горещо кафе или чай (на вкус) и… действайте! Да, точно така, действието е в основата на всичко.

Моите разсъждения по темата започнаха преди години с идеята за създаването на планетата, природата и самите нас. Всичко е свързано с едно съвършено действие, природата е вплела множество закони в едно красиво кълбо прежда, но всички работят изключително хармонично и не спират. Бавно и методично те постигат целите , които тя им поставя.

Природата всъщност е нашият пърчоизточник на енергия и основен родов център. Точно затова стремежът да сме в по-близък и плътен досег с нея се явява една от основните съставки на нашата рецепта. Активностите сред природата, каквито са планинарството, ските, катеренето, ездата и всички други Outdoor спортове са сред най-зареждащите и повдигащи духа занимания.

Винаги съм вярвала,че да вземеш съвет от някого за живота или за каквото и да било друго, първо трябва да се увериш как този съвет действа на него самия – до сега не съм срещнала активно спортуващи и „хора от планината“(обобщено казано), които да не са хармонични, щастливи и здраво стъпили на земята. С други думи – харесвам ги и искам да приличам на тях, затова действам!

Не веднъж и два пъти моят природно-психологически настроен ум е изследвал емоциите на хората, наблюдавайки ги как изглеждат, какво поведение имат и как се чувстват преди и след един преход в планината. Ефектът е не просто Уау, а си е чудо на чудесата – те са оживени, обновени, щастливи, спокойни и доволни. Та, не е ли това състояние на съвършенство?!

И какво е необходимо? – действие. Животът всъщност е движение – това е основният му смисъл. Ще ви го подскажа и с още една поговорка: когато ръцете работят, умът ти почива.

Психологическият стрес може лесно да бъде разтворен в чистите води на една спортна активност или лежерна разходка сред природата. Изразходвайки енергия, може да натрупате такава суперкомпенсация, че да чувствате как тялото ви преодолява гравитацията, без да се отлепя от земята. И то само чрез естествените природни закони.

Сега може би ромaнтично настроените читатели ще попитат къде изчезна любовта и не е ли тя тази, която подхранва и топли душата. Дали ще ви изненадам, не знам, но Майка Тереза е казала следното: „Ние мислим,че любовта е чувство, но тя всъщност е действие.“ Ако можем да я разделим по видове, ще взема тази,която смятам за най-чиста и безкористна, това е майчината любов. И нейното определение е неспирно, ежедневно, безсънно, трогателно, радващо, разплакващо, чаровно и понякога изтощително, но пълноценно действие.

Споделих ви моята кратка рецепта, която едва ли може да се мери с пирамидата на Маслоу, но можем да я изобразим ето така:

Така се създава животът. Ще перефразирам Джордж Гарлин с една мисъл от негова статия „Истинските неща в живота“

“Прибавяйте живот към годините, а не години към човешкия живот.”

Как? Простичко е – действайте!

Сподели в:

Share on facebook
Share on linkedin

Последни публикации

Абонирай се

Стани част от нашата общност

Последвай ни

Събития

Още за спорта

Прочети още

Обувки за бягане - модерни, минималистични или боси крака

Кои са подходящите обувки за бягане?

Кои са подходщите обувки за бягане – модерните обувки, минималистичните или босите крака? От началото на 2010 година ние сме свидетели на мащабна промяна в света на обувките за бягане с налагането на минималистичните обувки.

Пепелина 2020 - катерачно съзтезание

Хайде да се покатерим!

Приятели и фенове на катеренето каним ви на юбилейната 10-та катерачна среща и държавно първенство по скално катерене “Пепелина 2020”. Събитието ще се проведе на