varriospot-podgotovka-za-zimata-i-planinata-1-1-1536x1020

Подготовка за Зимата и Планината

Планините ни зоват и трябва да отидем!

За нас зимата означава красота, тишина, вдъхновение и снежни приключения. Това е времето, в което можем да се зашеметим от магията на заснежените гори и хълмове и естествената красота на могъщите планини.

Бели писти, халфпайп забавления, безкраен дълбок сняг, спускане със шейни, зимни походи и преходи със снегоходки – това са само част от даровете на  зимната планина. За хората с активен начин на живот това означава много адреналин и забавления за цялото семейство.

Върховете с пухкава бяла пудра със сигурност вдъхновяват и очароват, но също така трябва да бъдат уважавани. Когато снегът падне много пътеки, върхове и езера са недостъпни, но знайте, че има безопасни начини за придвижване и различни методи за достигане до тези специални места.

Информираният зимен ентусиаст винаги трябва да отчита топографията и потенциала за лавини, настоящото снежно състояние, прогнозата за времето, както и да разполага с подходящата екипировка и оборудване и знанията за тяхното използване. Дори когато всички тези фактори са на лице, по време на определени метеорологични условия винаги съществува потенциална опасност от лавина. Помнете тази проста, но важна истина: Достатъчният сняг за каране означава достатъчно сняг за свличане на снежна маса.

Как да идентифицираме лавинен терен?

Сигурни сме, че всеки опитал поне веднъж в живота си фрийрайд, зимен ски туринг и всякакви извън пистови приключения далеч от цивилизацията, знае колко очарователно е това преживяване. Да, адреналинът е на макс, но опасността е голяма. Всеки, решил да се отклони от утъпканите пътеки, трябва да има добри познания за лавинна безопасност и да може да различи районите c потенциална oпacнocт. На тези места не само не трябва да се спускаме, а също не бива да преминаваме през тях и да спираме и почиваме.

Сред многобройните фактори на терена, които влияят на опасността от лавина, най-значимите са: ъгъл на наклона, ориентация към вятъра и теренни капани.

Повечето лавини започват на незалесени склонове или такива с разпръснато дървесно покритие с наклон между 30 и 50 градуса. Когато снежната покривка е силно нестабилна, е разумно да стоите далеч и от склонове по-стръмни от 25° до 30°.

Излагането на вятър – ориентацията и експозицията на наклона по отношение на вятъра – е друг основен фактор за образуването на лавина. Ветровете разпределят падащия сняг неравномерно, а също така транспортират насипен сняг, паднал по време на предишни бури. Нестабилните вятърни плочи често се оформят по подветрените страни на склоновете. Тези вятърни слоеве имат потенциал да се освободят като големи снежни дъски.

Пътят на лавините често е ограничен до дерета и естествени отводнителни канали, но трябва да имаме предвид, че лавини могат да се образуват и на широко отворени склонове. Винаги трябва да сме нащрек за теренните капани като улеи, които правят бягството почти невъзможно, а също така дървета, големи камъни, скали и други препятствия, които биха могли да ни причинят сериозни физически наранявания.

Други фактори, които трябва да се вземат предвид при идентифицирането на лавинен терен, са:

 • изложението на склона спрямо слънцето – вариациите на температурата правят слоевете неустойчиви;
 • форма на наклона – изпъкналите форми се задействат по-лесно;
 • размер на наклона – големите склонове произвеждат по-големи, по-мощни лавини;
 • грапавост на терена – дървета, гъсти храсти и големи скали действат като естествени котви за някои слоеве сняг;
 • потенциал от естествени спусъци – например корнизи, надвиснали по билото, които могат да се счупят и да предизвикат лавина по склоновете отдолу;
 • доказателства за минали лавини – като класическите лавинообразни пътеки, лесно разпознаваеми по пораженията по растителността в гората, различимите линии от разчупването или отломките по пътя на лавината.

Не подценявайте планината и лавинната опасност!

Фрийрайдът (т.н. свободно каране) в неконтролирана планинска среда е вълнуващо занимание, но без подходящи знания и умения, ентусиастите често поемат ненужни рискове. Изборът на подходящ терен е най-ефективният начин за избягване на лавини. Това е трудно предизвикателство. Не съществува формула за безопасност, която да предоставя прости отговори „отивай – не отивай“, когато става въпрос за избор на безопасна “пудра”. Тези практически насоки за идентифициране на лавинните терени са полезни за оценката на риска, но не са заместител на лавинобезопасното обучение и опит.

Планинска маркировка

Важно за всеки планински ентусиаст е да може да разпознава и разчита планинската маркировка. В България са маркирани основните туристически пътеки в Рила, Пирин, Витоша, Родопи, Стара планина и отделни маршрути в Средна гора и Предбалкана. Обозначени със знаци са разстоянията, които свързват различни обекти в планината – най-често хижа с хижа, но също и заслони, пещери, езера, природни феномени, чешми, извори, паметници на културно-историческото ни наследство и други важни места. Маркировката служи за ориентир на туристите и има за цел да ги информира и обезопаси тяхното движение в случай на непредвидени или лоши атмосферни условия.

Има разлика в начина, по който се маркират зимните и летни маршрути.

Лятната маркировка се състои от водоравни цветни ивици, затова я наричаме лентова маркировка. Обикновено цветните ленти се обозначават с  червен, зелен, син и жълт за основен, и бяло за спомагателния цвят, който привлича вниманието (старите туристически маркировки са с жълт привличащ цвят). Можем да ги открием поставени на дърво, скала, стена на сграда или друг неподвижен предмет. Интересен факт е, че европейските туристически маршрути, които преминават през територията на страната, са обозначени с червено.

Зимната маркировка се състои предимно от железни, и по-рядко дървени, прътове, здраво забити в земята. Те са високи поне 2.5 м и са боядисани с жълто и черно за по-добра видимост в снежната планина. По правило зимната маркировка преминава през лавино безопасни маршрути, но и от това правило си има изключения. Тези изключения обикновено са обозначени с предупредителните табели за лавини и лавиноопасни долини, както и със знаци в туристическите карти и пътеводители. Любопитно е да знаете, че за маркировка от хижа “Мусала” до връх Мусала са използвани металните релси, служили за стълбове на изоставената телефонна линия до върха.

Допълнителни правила: 

 • Черно-бялата лентова маркировка НЕ е туристическа маркировка. Тя се използва от горските стопанства.
 • По правило, ако изгубим маркировката, трябва да се върнем до последната, през която сме преминали и оттам да търсим отново.
 • Зимната маркировка условно се нарича “зимна”. Факт е, че тя е по-надеждна и при лошо време и тъмната част на денонощието е по-добре да следваме нея, независимо от сезона.

Облекло и екипировка за зимната планина

За любителите на спортовете на открито студът не е спирачка.

Няма такова нещо като лошо време, а само неподходящо облекло

Със сигурност има много от вас, които си спомнят първия си път, когато са започнали да се занимават с туризъм. Вероятно са носили дънки, грейка и най-обикновени ботуши. И ние сме минали по този път. С течение на времето открихме, че добрият туристически панталон, солидно водоустойчиво яке, и удобни планински обувки са от съществено значение.

Разбира се, екипировката зависи от зимния спорт, който сме решили да практикуваме, също и климата, надморската височина и т.н., но има някои общовалидни правила:

 • Облекло на няколко слоя е ключът към комфорта: Добре е да облечем няколко слоя дрехи, които могат да се свалят, ако денят се затопли и добавят, ако се охладим твърде много.
 • Водоустойчиво и синтетично е печеливша комбинация: якета, панталони и ръкавици трябва да са водоустойчиви и да имат синтетична изолация, комбинация, която гарантира, че влажните условия или собствената ни пот няма да компрометират топлината.
 • НЕ правим компромиси с обувките си, но за нас всичко започва с това как се чувстват краката ни в чорапите, с които излизаме в планината. Експертите дори препоръчват първо да си изберем чорапите, и след това да мерим новите ботуши, за да можем да ги тестваме с чорапите, които възнамеряваме да носим по време на ски, каране или трекинг.
 • Слънцезащитният крем е винаги в раниците ни: На по-голяма надморска височина слънчевата светлина е по-интензивна, а снегът отразява слънцето, засилва слънчевото лъчение и създава предпоставки за увреждане на кожата. Специално внимание обръщаме на зоната под брадичката, носа и ушите.

Съвети за обличане на децата през зимата

Често ние родителите се притесняваме твърде много „детето да не настине“. Това води до неадекватно обличане, което в повечето случаи води до претопляне на тялото, изпотяване и в крайна сметка – болно дете.

Факт е, че малките деца са по-податливи на студ по една много проста причина: по-малките им тела бързо губят топлина. Освен това те често не осъзнават, че им е студено, което означава, че ние родителите трябва да внимаваме за това.

 • Отново: дрехи на няколко слоя – Въздухът, който се намира между отделните катове всъщност помага за улавяне на топлината. Слоевете също така позволяват на децата да свалят яке или пуловер при температурни амплитуди. Не прекалявайте с бройката на слоевете дрехи, за да не се получи това, за което говорихме по-нагоре – мокри от пот дрехи, което позволява на студа и вятъра бързо да свалят температурата на детето.
 • Запомнете кои са трите базови слоя и кои са подходящите материи за тях – първият слой дрехи, този който е в пряко и непрекъснато съприкосновение с кожата, е най-важен. Материята трябва да комфортна и мека и да позволява на кожата да се охлажда, без да задържа влага. Термо-бельото е най-идеалното решение, но ако не разполагате с такова за детето ви, облекло от полиестер или друга техническа материя са добър вариант. Памукът е крайно непрепоръчителен за този слой дрехи, тъй като попива и задържа влага.

Вторият слой дрехи изолира и осигурява топлина за тялото. Вълна, пух или полар са идеални за целта, но каквото и да изберете, дрехата трябва да приляга добре по тялото, без да ограничава движението.

Външният слой – яке, панталон или гащеризон – играе ролята на щит, който предпазва детето от дъжд, сняг и вятър. Тук съвременните технологии си казват думата и материи като Gоrе-tех, еVеnt, Nеоѕhеll, Ѕуmраtех, и т.н. имат уникални свойства що се касае до водоустойчивост и изолиране от вятър, като същевременно позволяват на кожата да диша. Всичко това е от ключово значение, ако детето ви е физически активно.

 • Пръстите на ръцете и краката, лицето и ушите се нуждаят от внимателна грижа – главата, лицето, ушите, ръцете и краката на децата са най-предразположени към излагане на студ и измръзване. А детската кожа е особено чувствителна към студа, така че внимавайте за техните крайници. Дебели, непамучни чорапи, водоустойчиви ботуши и ръкавици, шал и шапка – всеки елемент е ключов за екипировката на детето.
 • Допълнителен комплект дрехи за аварийни ситуации винаги е добра идея.
 • Зимната екипировка за деца, специално предназначена за спорт в планината има множество допълнителни екстри: маншети на палеца, допълнителни функции за сняг, удължаващи се ръкави и панталони, регулируеми ленти на талията, държачи за ръкавици, джоб за карта за лифт и светлоотразителни акценти.

Дойде денят! Най-накрая е време отново да се насладим на снежните планини. Елате с нас и бъдете по-добре подготвени. Снегът е очарователен, но понякога крие опасности. Уважавайте планината и не пренебрегвайте съветите за безопасност.

Да, планината ни зове и трябва да отидем!

Сподели в:

Share on facebook
Share on linkedin

Последни публикации

Абонирай се

Стани част от нашата общност

Последвай ни

Събития

Още за спорта

Прочети още

Обувки за бягане - модерни, минималистични или боси крака

Кои са подходящите обувки за бягане?

Кои са подходщите обувки за бягане – модерните обувки, минималистичните или босите крака? От началото на 2010 година ние сме свидетели на мащабна промяна в света на обувките за бягане с налагането на минималистичните обувки.

Пепелина 2020 - катерачно съзтезание

Хайде да се покатерим!

Приятели и фенове на катеренето каним ви на юбилейната 10-та катерачна среща и държавно първенство по скално катерене “Пепелина 2020”. Събитието ще се проведе на