5353

С деца на планина по време на вирусна епидемия – възможно ли е?

В ситуация на извънредно положение препоръките на правителството и лекарите са да стоим у дома и да излизаме само в краен случай – това е най-лесният начин да предпазим себе си и околните от разпространението на вируса. В същото време за да се справим безпроблемно при евентуално заразяване, е добре да подсилим имунната си система с прием на витамини и повече чист въздух.

От трета страна, оставането на децата у дома в продължение на поне две седмици вероятно ще изпъне нервите на доста родители. Децата са енергични, имат нужда от физическа активност, а стоенето между четири стени… е, и сами знаете до какво води. Ако имате къща с двор, значи сте късметлии. Но какво да правите, ако нямате?

Ние имаме решение на проблема – нарича се „семейно в планината”! Сега вече имате време, нали? Атмосферните условия все още не са подходящи за нощувки на палатка, но можете да си направите поход или пикник за ден или няколко часа.

Защо да ходим на планина с децата

Да прекарате деня си в планината означава:

 • Да повишите имунитета на децата, както и своя собствен.
 • Да им осигурите безопасно място за физическата активност, от която имат нужда.
 • Да прекарате повече време заедно в приятни за всички дейности.

Как да изведем децата в планината по време на вирусна епидемия

Указанията на специалистите са ясни: стойте у дома; избягвайте местата, където се събират много хора. Да отидете на планина определено значи да излезете от вкъщи. Но в никакъв случай не означава да отидете на най-посещаваното място в околността.

Можете да прекарате деня си извън града, ако спазвате някои правила за хигиена и безопасност. Ето какво можем да ви предложим:

 • Отидете в планината, само ако всички сте здрави. Ако някой от семейството има кашлица, температура или е просто неразположен, най-добре останете у дома, почиствайте и проветрявайте добре.
 • Изберете място, за което сте сигурни, че не е посещавано от много хора.
 • Не канете хора, които не живеят в дома ви. Да, това включва и най-близките ви роднини и приятели.
 • Препоръчваме да използвате автомобила си и да стигнете до по-отдалечени и непопулярни места. Автомобилът ви е безопасен, ако не возите в него хора извън семейството и го почиствате правилно.
 • За дезинфекция в него можете да използвате спиртосъдържащи препарати под формата на спрей, да проветрявате често и да карате на включен климатик – ако филтърът ви е нов и в добро състояние, той почиства добре въздуха в купето.
 • Ако решите да стигнете до мястото пеша, погрижете се да носите маски и да се разминавате с хората по улиците на поне метър дистанция. Ако нямате маски, можете да използвате плътен памучен бъф, който да сгънете поне на два слоя и да поставите плътно върху носа и устата си. Не забравяйте, че всяка маска може да се носи най-много два часа, след което трябва да бъде внимателно изпрана и дезинфекцирана, преди да се използва отново.
 • Добра защита в планината (и изобщо) осигуряват водоустойчиви връхни дрехи и дъждобрани, които няма да пропуснат вируса да попадне върху кожата ви. При желание може да носите очила (колкото по-плътно прилепват до лицето ви, толкова по-добре) и гумени ръкавици. В онлайн магазина ни можете да поръчате подходящи връхни дрехи и слънчеви очила с доставка до дома ви при спазване на всички хигиенни изисквания.
 • Не докосвайте лицето си с ръце, дори когато носите ръкавици и маски.
 • Ако на мястото, където отидете, има други хора, не оставайте там. Изберете ново място, което е поне на 10 метра по-далеч.
 • Избягвайте да докосвате и използвате пейки, беседки и други места, за които знаете, че са предпочитани за сядане.
 • След като се приберете у дома, спазвайте всички процедури за хигиена – измиване на ръце, изпиране на маските за многократна употреба и връхните дрехи и т.н.

Сподели в:

Share on facebook
Share on linkedin

Последни публикации

Абонирай се

Стани част от нашата общност

Последвай ни

Събития

Още за спорта

Прочети още

Обувки за бягане - модерни, минималистични или боси крака

Кои са подходящите обувки за бягане?

Кои са подходщите обувки за бягане – модерните обувки, минималистичните или босите крака? От началото на 2010 година ние сме свидетели на мащабна промяна в света на обувките за бягане с налагането на минималистичните обувки.

Пепелина 2020 - катерачно съзтезание

Хайде да се покатерим!

Приятели и фенове на катеренето каним ви на юбилейната 10-та катерачна среща и държавно първенство по скално катерене “Пепелина 2020”. Събитието ще се проведе на